Ontdek Berlijn in slechts 48 uur

Berlijn is de ideale bestemming voor een weekendje weg. Vliegen van Amsterdam naar Berlijn doe je in slechts 1,5 uur. De rijke geschiedenis van Berlijn voel je doorheen de hele stad en het Berlijn van nu bruist als nooit tevoren. Maar wat moet je allemaal doen en zien als je slechts 48 uur de tijd hebt?

Dag 1

Vooraleer je de stad verkent, ga je best even langs bij de toeristische dienst. Koop een stadsplan en een vervoersbewijs voor het openbaar vervoer. Met de tram en de metro kom je overal, en in het weekend kan je ook ’s nachts van hun diensten gebruik maken.

Geschiedenisliefhebber? Dan zit je in Berlijn goed!

  • Het Reichstaggebouw, waar het Duitse parlement zetelt, moet je gezien hebben! Sta versteld van de eclectische stijl van dit imposante gebouw. En wanneer je de koepel bezoekt, krijg je een fenomenaal uitzicht over de buurt.
  • Het Holocaust Monument herdenkt de Joden, die tijdens WO II om het leven kwamen. De 2.711 betonnen blokken, die variëren in hoogte, laten beslist een impact na.
  • Wil je de stad eens vanuit de hoogte aanschouwen? Vanaf het uitzichtplatform van de Fernsehturm kan je bij goed weer tot 40 kilometer ver kijken.

Honger gekregen?

Wandel door een van de markthallen en geniet van de authentieke Duitse lekkernijen (lees ook: Hou halt in de mooiste markthallen). Foodies kunnen hier beslist hun hart ophalen.

Tijd voor een museum

Kiezen welk museum je tijdens jouw korte verblijf wil bezoeken, is niet evident. Daarom twee aanraders:

  • In de Gemäldegalerie kan je Europese schilderkunst ontdekken van de 13de tot de 18de eeuw. Bewonder de meesterwerken van Jan van Eyck, Pieter Bruegel, Raphael, Titiaan, Caravaggio, Peter Paul Rubens, Rembrandt, Jan Vermeer, …
  • Heb je het meer voor moderne kunst? Ga dan naar Bauhaus-Archiv. Leer de invloedrijke stijl van het Bauhaus kennen aan de hand van foto’s, kunst, design en architectuur.
  • Eten kan je in Lutter & Wegner, waar je de traditionele Duitse keuken krijgt voorgeschoteld. Dit restaurant wordt geroemd voor zijn overheerlijke Wiener Schnitzel! Guten Appetit!
  • Wandel na het eten nog even langs de Brandenburger Tor, hét icoon van de stad. En ’s avonds wordt het prachtig verlicht!

Dag 2

Je begint je weg te kennen in Berlijn? Huur dan eens een fiets! Het is het ideale vervoermiddel om de stad verder te verkennen. Aan het einde van de vakantie kun je eenvoudig vliegen vanaf Berlijn terug naar Nederland of misschien wel naar een andere Europese bestemming.

  • Berlijn een van de groenste steden van Europa is? Parken, tuinen, bossen, je kan er niet omheen. Haal een frisse neus op in Tiergarten. Met zijn 210 hectare, is het een grote groene zone, pal in het centrum van de stad. Tip: koop een wegwerp-barbecue en wat stukjes vlees of stel een heerlijke picknick samen en vervoeg je bij de locals in het park.
  • Verken de gezellige wijk, Kreuzberg. De wijk heeft twee delen, Kreuzberg 36 en 61. De nummers verwijzen naar hun oude postcode. Kreuzberg 36 werd jarenlang omsloten door drie zijden van de Berlijnse Muur. Krakers, punkers en kunstenaars leefden hier naast elkaar. Na de val van de Muur trokken veel van de oorspronkelijke bewoners weg, maar de diverse invloeden zijn tot op de dag van vandaag voelbaar. Kreuzberg 61 was en is het meer ‘burgerlijke’ gedeelte van de wijk. Het is heerlijk slenteren door de straten met mooie herenhuizen, leuke winkeltjes en charmante restaurants.
  • Hou halt bij Checkpoint Charlie, dat gedurende 30 jaar een controlepost was tussen Oost- en West-Berlijn. En zak nog even af naar de East Side Gallery, een kleurrijk overblijfsel van de Berlijnse Muur. Hier sieren meer dan 100 schilderijen, met het thema vrijheid, de restanten van de Muur.

Geef Commentaar