Onze Westerse cultuur lijkt zo vanzelfsprekend en logisch, maar voor andere delen in de wereld is dit totaal niet het geval. Meestal wanneer je binnen Europa op vakantie gaat, zul je wel wat kleine verschillen op kunnen merken, maar van een grote cultuurshock is geen sprake. Mocht je nou eens beslissen om buiten Europa op vakantie te gaan, zoals bijvoorbeeld een rondreis Indonesië, zijn er wel enkele cultuurverschillen waar je rekening mee dient te houden.
Uiten van gedrag
In Indonesië is het niet gebruikelijk om in het openbaar affectie te tonen. Zo wordt zoenen, omhelzen en hand in hand lopen gezien als iets wat binnen gesloten deuren alleen mag gebeuren. Ditzelfde geldt ook voor agressief gedrag. Dit is voor West-Europeanen wel anders. In elke stad zie je vaak wel eens stelletjes hand in hand lopen of elkaar een kus geven. Bovendien is een ruzie tijdens bijvoorbeeld het uitgaan ook iets wat regelmatig gebeurd. Het is voor Indonesiërs heel belangrijk om elkaar met respect te behandelen en je mag elkaar niet tegenspreken in het bijzijn van anderen. Ook dit gebeurd dus achter gesloten deuren.
Contact leggen is voor Indonesiërs heel natuurlijk. Ze groeten elkaar en vragen vaak hoe je heet, waar je vandaan komt, wat voor werk je doet enzovoorts. Bij Europeanen is dit discutabel. Ze zijn vaak nog wel sociaal, maar het wordt wel steeds zeldzamer dat twee vreemdelingen met elkaar een babbeltje maken. Dit komt natuurlijk ook mede door de mobiele telefoon.
Kleding
Mocht je een vakantie Indonesië boeken, moet je zeker rekening houden met de kleding die je meeneemt. Dit geldt voornamelijk wanneer je tempels gaat bezoeken, maar ook wel op het platteland. Je schouders en benen dienen bedekt te zijn en shirts zonder mouwen en korte broekjes of rokjes zijn niet gepast. Op de stranden mag je meestal wel in een bikini liggen zonnen, maar houdt voor de zekerheid een sarong bij de hand. Een sarong is een wikkelrok die bestaan uit een lap stof. Als je deze nou niet bij de hand hebt is het ook geen drama, aangezien de Indonesiërs het vaak wel accepteren maar niet altijd waarderen. Dit is wel een groot verschil met West-Europa, waar mensen over het algemeen mogen dragen wat ze willen. Het is als het ware je eigen keuze of je bedekt of onbedekt over straat gaat.
Over het algemeen is de Indonesische cultuur niet in een notendop vast te leggen. Er zijn verschillende geloven, gebruiken en gewoontes. Toch kunnen de boven benoemde aspecten erg behulpzaam zijn, zodat je je als West-Europese toerist toch aan kan passen en respect kan tonen.